Nationalpark - Garphyttan

Besök i Garphyttans Nationalpark

Posted by:

|

On:

|

Denna sommaren fortsätter vi jakten på fler nationalparken och veckan innan midsommar stack vi ner till västkusten tillsammans med Lindvalls. På vägen dit tog vi ett snabbstopp nära Örebro och fick till ett besök i Garphyttans Nationalpark.

Det blev ett kort besök med en liten promenad och fika sen drog vi vidare söderut. Mycket vackert ställe, kan absolut rekommendera ett besök. Passa då på att gå en längre vandring till utkiksplatsen.

 

Välkommen till Garphyttans Nationalpark

Garphyttans nationalpark är en av Sveriges första nationalparker. Den bildades redan 1909. Marken består till största delen av det som förr var ägorna till Östra gården, en av fyra bergsmansgårdar i Svenshyttan.

Nationalparkens kärnmiljö utgörs av den gamla gårdstomten och den kvarvarande öppna odlingsmarken, som idag sköts med årlig slåtter. Här finns en mängd olika växter och djur som är typiska för det äldre odlingslandskapets ängsmarker.

Den omgivande barrskogen får idag utvecklas fritt till naturskog, där både gamla och döda träd lämnas kvar, en miljö där många sällsynta växter och djur trivs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *