Klimatsmart Sommar - 2022

En klimatsmart sommar

Posted by:

|

On:

|

, ,

Sommaren 2022 var inte riktigt som våra senaste somrar då vi i princip hängt på Öland hela semestern. Vi ville hitta på lite fler olika aktiviteter men samtidigt göra det på det mest klimatsmarta sättet.

Under vintern 2021/2022 genomförde vi två större projekt för ett betydligt mer klimatsmart liv. Det första var att vi bytte vår bensinbil till en elbil. Tidigare körde vi Skoda Octavia och nu kör vi en Volkswagen ID.4.

Det andra projektet var att montera solpaneler på huset på Öland samt fixa laddboxar både på Öland och hemma. I och med detta gör vi stor skillnad, både miljöpåverkansmässigt och ekonomiskt.

Västkusten

Vår första resa för sommaren blev till västkusten, vi hyrde ett hus via Stugnet i Stockevik på Skaftö mellan Grundsund och Fiskebäckskil. Så vackert, kan verkligen rekommendera det. Vi åkte dit tillsammans med Lindvalls och det fanns gott om plats för säkert 10 personer. Vi stannade en vecka och hann med så mycket. Bland annat besök på Liseberg, Havens hus i Lysekil, sight seeing i Grundsund, Fiskebäckskil och på Marsstrand. Vi hann även med simning, löpning och vandring på klipporna, sprintorientering i Lysekil, spelkväll, restaurangbesök och ett magiskt traditionellt midsommarfirande med lokalbefolkningen. Vi åkte dit med elbilen och laddade 4-5 gånger på Ionity, Tesla Supercharger och InCharge. Körsträckan var ca 120 mil.

Öland & Astrid Lindgrens Värld

Efter västkusten bar det av hem några dagar för tvätt, ompackning och städning av huset. Vi drog sedan vidare söderut mot Öland via Astrid Lindgrens Värld. Det brukar blir ett antal besök där under sommaren då vi brukar köpa årskort. Njuter verkligen av teatrarna, skådespelarnas inlevelse och inspirerande improvisation. Maten där är också kanonbra och det är något som hela familjen älskar. På vägen dit laddade vi bilen på Tesla Supercharger i Linköping och på ALV’s parkering. Körsträckan är 32 mil + 16 mil, totalt 48 mil.

Airbnb

Under sommaren när vi inte är hemma så brukar vi hyra ut vårt hus hemma via Airbnb. Under Corona blev det en paus på två år men nu var sommaren återigen fullbokad. Bra för ekonomin och miljön med resursdelning. Funderar på att även börja hyra ut huset på Öland när vi inte är där.

Malmö & Köpenhamn

I år startade Tour de France i Köpenhamn med de tre första etapperna i det cykeltokiga Danmark. Det är ju knappast någon hemlighet att jag gillar att kolla på cykling och då särskilt Touren sedan en massa år tillbaka. Kunde ju inte missa chansen att se det live. Tog tåget till Malmö, checkade in på Scandic där för övernattning, tog sedan tåget vidare till Köpenhamn över dagen där jag mötte upp pappa och hans gäng. Verkligen kul att ha sett det live trots ösregnet och mysigt att hänga en dag i Köpenhamn.

Glämsta och Uppsala –> Öland

Efter några härliga veckor på Öland med utflykter och häng med familj och vänner drog vi norrut via för några dagar i City. En vecka i skärgården på sommarläger och sedan drog jag och dottern vidare till Uppsala för några dagar på Oringen. Frun och sonen drog tillbaka till Öland. I Uppsala hade vi cyklarna med oss och cyklade ut till etapperna. En dag blev det elskoter och en kort bussresa. Tillbaka från Uppsala till Öland via Stäket tog vi oss med pendeltåg och tåg.

Här blev det två veckor med mycket bilkörande, totalt blev det ca. 120 mil.

Stockholm

I mitten av augusti skulle sonen på fotbollsskola så veckan innan skolstart tog vi vårt pick och pack och drog tillbaka Stockholm. Vi hade hyrt ut vårt hus så vi bodde i svärmors lägenhet i city. Totalt ca 50 mil.

Summering

Elbil: 350 mil
Tåg: 150 mil

Hur var din sommar? Mycket resande?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *