Fördubblad distanshandel på fem år

Posted by:

|

On:

|

, ,

De senaste årens lågkonjunktur har inte hindrat distanshandelns tillväxt. På fem år har den svenska distanshandelsmarknaden mer än fördubblat sitt värde. Under 2009 omsatte den drygt 28 miljarder och stod för 4,6 procent av den svenska detaljhandeln. En viktig förklaring bakom tillväxten är att de frekventa distanshandelskonsumenterna handlar allt oftare. Det visar en ny undersökning som Posten presenterar i rapporten Distanshandeln idag 2010.

Distanshandeln, dvs. handel med varor via internet och postorder, utgör en allt större andel av den svenska detaljhandeln. För fem år sedan omsatte distanshandeln 13,4 miljarder kronor. 2009 uppgick dess omsättning till 28,1 miljarder kronor vilket innebär mer än en fördubbling. Under samma tid ökade dess andel av den totala detaljhandeln från 2,9 till 4,6 procent.

En viktig förklaring bakom den starka ökningen är att allt fler handlar allt oftare. Var tredje svensk mellan 15 – 49-år handlar varje månad via internet eller postorder. En annan viktig förklaring är sannolikt också att det köps allt dyrare varor på distans. Det visar resultaten från intervjuerna med 2 000 svenskar som ligger till grund för rapporten.

– Distanshandeln blir en allt mer naturlig del av svenskens vardag. Den konkurrerar främst genom att svenskarna tycker att det är ett bekvämt sätt att handla varor på men e-handelsföretagen blir också allt skickligare i att skapa en köpupplevelse som liknar den fysiska butikens. Om några år kan distanshandeln mycket väl utgöra 10 procent av den totala detaljhandeln i Sverige. Vi märker också tillväxten i vår egen verksamhet, genom att våra brevbärare och ombud får allt fler paket dela ut, säger Arne Andersson, distanshandelsexpert på Posten Norden.

Andra intressanta resultat från studien:

· Bekvämlighet främsta anledning till att handla på distans – Det vanligaste skälet till att handla varor på distans istället för butik är bekvämlighet som 25 procent anger. Priset är det viktigaste för 24 procent och en av fem (20 procent) anger större utbud som ett skäl till att distanshandla.

· Kläder och hemelektronik i topp – Nästan hälften av dem som distanshandlar har köpt kläder. Bland dessa är kvinnor är överrepresenterade. Näst vanligast är hemelektronik som knappt fyra av tio köpt. Den typiska hemelektronikkunden är en man.

· Paketen hämtas ut allt snabbare – Införandet av postens ombudsnät tillsammans med den allt populärare sms-aviseringen är avgörande faktorer för att minska den tid det tar innan ett paket hämtas ut. För tio år sedan var denna siffra 10 dagar. Idag har den minskat till drygt två dagar.

· Många handlar från utlandet – Fyra av tio som e-handlar har någon gång handlat från utlandet. De vanligaste länderna att handla från är USA, Storbritannien och Tyskland.

Om undersökningen:

Posten publicerar rapporten Distanshandeln idag för femte året i rad. Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 2 000 privatpersoner i ett riksrepresentativt urval. Intervjuerna genomfördes under perioden 16 november till 1 december 2009 av TNS Sifo.

One response to “Fördubblad distanshandel på fem år”

  1. NEX-C3 Avatar
    NEX-C3

    Tack för vettiga kritik. Me & min granne var bara förbereder sig för att göra en del forskning om detta. Vi fick en ta en bok från vårt lokala bibliotek men jag tror att jag lärde mig mer av det här inlägget. Jag är mycket glad över att se så bra information som delas fritt ute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *