Sökmotorer och sociala medier i topp

Posted by:

|

On:

|

,

– när e-handeln letar nya kunder

Sökmotorsoptimering och sociala medier ligger i topp när e-handelsföretagen ska marknadsföra sig framöver. Det framgår av e-barometern för Q2 2009 som Posten och HUI tagit fram. Sökmotorer ligger även i topp när konsumenterna letar information om produkter på nätet. Två av tre har dock inspirerats till köp via sociala medier och en femtedel går direkt till sociala medier för att leta information.

— Sociala medier uppfattas som en allt viktigare kanal för e-handelsföretagen. Dels är det en kanal för produkterna men de bildar framförallt ett sammanhang där köpet blir en del av en upplevelse, till exempel att tillhöra en grupp som gillar en viss produktkategori eller stil, säger Arne Andersson, affärsutvecklare inom distanshandel på Posten.

E-handlarna uppmärksammar sociala medier som strategiskt viktiga för branschen. 31 procent har redan idag en strategi för att marknadsföra sina produkter i sociala medier och nära hälften, 49 procent, tror att sociala medier kommer att bli allt viktigare framöver.

I E-barometern för Q2 2009 anger två av tre konsumenter (68 procent) att de har e-handlat efter att ha inspirerats eller hittat information i sociala medier, exempelvis bloggar, communities eller forum. Framförallt inspirerar sociala medier till att köpa böcker, datorer och hemelektronik. Mer information om detta finns i nedanstående faktaruta.

Topp fem hetaste marknadsföringskanalerna för e-handeln:
(flera svarsalternativ möjliga)

1. Sökordsoptimering 62%
2. Sociala medier 49%
3. Mailerbjudande till kunder 49%
4.Sökordsannonsering 44%
5. PR 25%

Konsumenter – Topp fem sökmetoder för information och inspiration inför ett köp:
(flera svarsalternativ möjliga)

Sökmotorer 71%
Jämförelsesajter 62%
Rekommendationer från vän/kollega 45%
Kända produktvarumärkens sajter 35%
På e-handelssajten 34%

Topp fem vanligaste produkterna via sociala medier:
Två av tre (68%) konsumenter har inspirerats till köp på nätet i sociala medier.

Böcker 32%
Datorer och datatillbehör 28%
Hemelektronik 28%
Filmer 25%
Kläder 25%

Communities är det sociala mediet som flest använder mest frekvent. Mer än var tredje konsument är inne flera gånger per dag på communities, exempelvis Facebook. 72 procent anger att de någon gång besökt Facebook eller någon annan liknande sajt. Mer än hälften, 57 procent, besöker videosajter som Youtube minst en gång i veckan och var femte konsument läser bloggar minst en gång per dag. Kvinnor läser bloggar oftare än män, 29 procent av kvinnorna läser varje dag, jämfört med 14 procent av männen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *